Kelionė Į Estiją

Tęsiasi tarptautinio projekto „Mes mokomės gyventi  sveikai“ veikla. Šį kartą Kražių gimnaziją atstovaujantys  mokytojai  Rasa Rimidytė, Nijolė Partauskienė, direktorė Rita Andrulienė ir dvyliktokai Justinas Bakutis bei Mantas Kasparas lankėsi kaimyninėje Estijoje, Pukos vidurinėje mokykloje.  Pagal projekto veiklos programą visos septynios  projekte dalyvaujančios šalys mintis ir veiklą kreipė į žalingų įpročių prevenciją:  atsivežė namuose paruoštą video medžiagą  apie patyčias ir smurtą ne tik mokykloje, bet ir šeimose, kt. aplinkoje,  bei „žaliosios klasės“ įrengimo  preliminarius duomenis. Pristatę  namų darbus, dalyvavome susitikime su policijos pareigūnėmis iš Tartu, dirbančiomis su nepilnamečiais.  Jų pasakojimas  siejosi su praktine veikla, žaidimais, todėl visi mokiniai drąsiai įsitraukę į veiklą patyrė malonių ir įdomių potyrių.  Kitą dieną lankėmės  kelių muziejuje.  Čia sužinojome ne tik kelių tiesimo istorijas, bet ir kokios transporto priemonės jais riedėjo ir teberieda iki šių dienų. Užsidėję specialius akinius turėjome galimybę įsitikinti koks pavojingas kelyje gali būti neblaivus vairuotojas, o  įsėdę į specialią mašiną – sužinojome kaip teisingai  elgtis jai apvirtus. Apsilankėme ir buities muziejuje, kuriame nustebino lankytojams suteikta galimybe sava kalba per elektroninį pultelį susipažinti su įvairiuose maketuose vaizduojama ekspozicija: žemės dirbimo, sėjos, javų pjūties ir kt. Ten pat dalyvavome edukacinėje duonos kepimo programoje. Džiaugiamės, kad mūsų gimnazijos direktorė puikiai  atsakė į visus klausimus ir asmeniškai parodė, kaip minkoma, formuojama ir kepama duonelė.

Didžiausią potyrį visiems projekto dalyviams paliko ekskursija į Tartu kalėjimą. Čia mums papasakojo apie procesus, kurie vyksta sulaikius įtariamąjį padarius nusikaltimą, pamatėme visą kalinių buitį, laisvalaikio ir darbo sąlygas. Pasibaigus ekskursijai projekto dalyviai  dalinosi įspūdžiais ir tikino, jog niekada gyvenime nenorėtų patekti į tokią „įstaigą“.

Lankėmės kvarcinio smėlio kasykloje. Išklausėme pasakojimą apie kasyklos atsiradimą, jos svarbą. Įdomu tai, kad dabar kasyklos tuneliuose glaudžiasi nykstančios šikšnosparnių rūšys, suskrendančios žiemoti net iš trijų aplinkinių šalių. Prie kasyklos, ant nuostabaus grožio smėlio,  kiekviena šalis, projekto dalyvė,  atliko kūrybinę užduotį , kuri apibendrino visą projekto veiklą.

Džiaugėmės  Estų apgalvotai ir kryptingai  parengta veiklos programa. Jos metu įgijome daug patirties ir žinių.

                                                                                                                                                                                                                                     Nijolė Partauskienė, mokytoja